علوم و مهندسی صنایع غذایی - دانشکده کشاورزی
گروه آموزشی علوم و مهندسی صنایع غذایی
گروه علوم و صنایع غذایی در سال 1342 در دانشکده کشاورزی به عنوان اولین گروه آموزشی تخصصی در رشته صنایع غذایی در کشور تاسیس شد. هدف از تشکیل این رشته در دانشگاه تهران ،آموزش ،پژوهش و نهادینه نمودن ارتباط با بخشهای مختلف صنعت غذا از طریق تربیت نیروهای آموزش دیده و پژوهشگران روز آمد به منظور تامین نیازهای تخصصی در فرآوری مواد اولیه، واسط و جانبی بخش کشاورزی و غیرکشاورزی با هدف ایجاد امنیت و سلامت پایدار مواد غذایی کشور می باشد.
زمینه های تخصصی حرفه ای فارغ التحصیلان گرایشهای مختلف صنایع غذایی:
- آشنایی با مبانی علوم پایه، علوم تخصصی شیمی، بیوشیمی و بیوتکنولوژی مواد غذایی
- آشنایی تئوری و عملی با دروس تخصصی فرآیندهای تبدیل، نگهداری و بسته بندی مواد غذایی
- طراحی کارخانه و واحدهای فرآوری و تبدیل مواد غذایی
- فرمولاسیون و نوآوری در ساخت محصولات جدید، فرآیند و تجهیزات به منظور ایجاد افزایش ارزش افزوده در زنجیره غذایی
- استفاده بهینه از ضایعات کشاورزی و فرآورده های جانبی واحدهای صنایع غذایی.
- افزایش تخصص مهارت در زمینه های ایجاد و بهبود کیفیت ایمنی و سلامت مواد غذایی
- توسعه راههای افزایش ایمنی و سلامت مواد غذایی در زنجیره تولید.
مرتبه علمی: دانشیار
تلفن: 32248804-026 فکس: 32249453-026
پست الکترونیکی: iraskari@ut.ac.ir
صفحه شخصی: https://profile.ut.ac.ir/~iraskari
32248804
32224022
کارگاه کنسرو
32224022
32224022
32866875
کتاب های چاپ شده :
عمده فعالیت های پژوهشی گروه در چارچوب قطب علمی گروه با عنوان بکارگیری دانش های نوین در تولید غذاها و نوشیدنی های فراسودمند متمرکز است و در زمینه های مختلف مرتبط با نیازهای آموزشی و پژوهشی صنایع غذایی کشورکه شامل موارد ذیل می باشد متمرکز گردیده است:
- تولید غذاها و نوشیدنی های فرا سودمند
- بهینه سازی روشهای استخراج ، تولید ترکیبات فراسودمند و غذا دارو از مواد اولیه و ضایعات کشاورزی
- روشهای خشک کردن مواد غذایی و محصولات فراسودمند
- استفاده از روشهای میکرو و نانو پوشانی برای حفظ و کاربرد ترکیبات ریز مغذی و افزودنی های طبیعی غذایی
- بهینه سازی فرمولاسیون و فرآیندهای تولید محصولات غذایی و مواد اولیه جدید
- استفاده از فرآیندهای بیوتکنولوژی در ایجاد ارزش افزوده بالاتر در محصولات کشاورزی، غذایی و تولید مواد افزودنی طبیعی از محصولات جانبی زنجیره تولید در صنعت
- طراحی ابزار روشهای نوین برای سنجش سریع ریز آلاینده ها و ریز عناصر در زنجیره غذایی
- استفاده از دانش های نوین در تولید مواد بسته بندی زیست تخریب پذیر و زیست بسپار به منظور کاربرد نانو فناوری در بسته بندی و فرآوری محصولات غذایی و کشاورزی
- استخراج، جداسازی، خالص سازی و آنالیز ترکیبات طبیعی و کاربرد آن در صنایع غذایی وابسته
آزمایشگاه های آموزشی و پژوهشی
- آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی و آزمایشگاه مهندسی فرآیندهای بیوتکنولوژی
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر رضوی، دکتر خدائیان، خانم دکتر موسوی
مهمترین تجهیزات موجود: فرمانتور، دستگاه های مربوط به آنالیز میکروبی مواد غذایی، فریزر نگهداری 30- درجه سانتیگراد - سانتریفیوژ یخچالدار، اسپکتروفتومتر، روتاری تحت خلاء
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- آزمایشگاه شیمی مواد غذایی رازی
نام مسئول ازمایشگاه: آقای مهندس روح اله حیدری با همکاری مجموعه ی اعضای هیئت علمی
مهمترین تجهیزات موجود: دستگاه های مربوط به آنالیز مواد غذایی، انندازه گیری کشش سطحی - فریز درایر، سانتریفیوژ پیشرفته 3000g ، اولتراتراکس، اسپری درایر، اولتراسوند و GC-HPLC
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- آزمایشگاه زیست فرآوری و زیست سنجش
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر خدائیان، دکتر کیانی، آقای خالوباقری
مهمترین تجهیزات موجود: راکتور، نرم افزار آنالیز تصاویر میکروسکوپی
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- آزمایشگاه پدیده های انتقال
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر زهرا امام جمعه ، دکتر عسکری
مهمترین تجهیزات موجود: خشک کن تحت مایکروویو، خشک کن بستر سیال، سیستم های غشایی ازمایشگاهی شامل: (میکرو فیلتراسیون، اولترا فیلتراسیون و نانو فیلتراسیون)، سیستم تولید امولسیون (میکرو و نانو)، دستگاه اسپری درایر
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- آزمایشگاه استخراج و خالص سازی
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر کرامت اله رضایی
مهمترین تجهیزات موجود: اسپکتروفتومتر - سیستم های استخراج ( مایکروویو - اولتراسوند- شیکر انکوباتور )
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- آزمایشگاه بسته بندی و خواص فیزیکی
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر موسوی،آقای مسگری
مهمترین تجهیزات موجود: دستگاه بسته بندی اتمسفر اصلاح شده - دستگاه ویسکومتر چرخشی بروکفیلد ، بافت سنج (اینسترون)
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- کارگاه تخصصی آموزشی، پژوهشی و تولیدی شیر و فرآورده های شیر
نام مسئول ازمایشگاه: آقای دکتر محسن لبافی
مهمترین تجهیزات موجود: پاستوریزاسیون و دستگاههای تولید فرآورده های مختلف شیر: (کره، پنیر، خامه، ماست، دوغ، ماست چکیده) ، دستگاه بسته بندی یک لیتری شیر، سردخانه و تأسیسات سرمایشی و گرمایشی
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- کارگاه تخصصی کمپوت و کنسرو
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر عسکری - آقای مسگری
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
- پایلوت اولترافیلتراسیون و سامانه حجیم ساز امولسیون های غذایی
نام مسئول ازمایشگاه: دکتر لبافی
مهمترین تجهیزات موجود: غشاء uf و سامانه حجیم ساز امولسیون های غذایی بروش پیوسته
شرح مختصری از قابلیت های آموزشی و یا تحقیقاتی هر آزمایشگاه / کارگاه: فعالیت های آموزشی، پژوهشی کلیه مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و انجام پروژه های صنعتی
کارشناسی: رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
کارشناسی ارشد و دکتری: رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی با چهار گرایش شامل: مهندسی صنایع غذایی، فناوری مواد غذایی، زیست فناوری مواد غذایی، شیمی مواد غذایی
معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی :
هدف از ارائه برنامه درسی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور برای مدیریت و توسعه واحدهای صنایع غذایی و نظارت بر مراکز کنترل مواد غذایی، با توجه به اولویتهای زیر میباشد.
- بهبودکیفیت
- تضمین کیفیت
- بالابردن ظرفیت تولید
- کاهش مصرف انرژی
- پایین آوردن دخالت نیروی انسانی در فرآوری صنایع غذایی به منظور کاهش انواع آلودگیها به منظور تضمین سلامت غذایی
- کاهش ضایعات
- افزایش راندمان و بهره وری
- نوآوری و خلاقیت
- صنعتی سازی محصولات بومی کشور
- ارتقاء ایمنی غذایی کشور
- ایجاد ارزش افزوده بالاتر به محصولات جانبی و ضایعات بخش کشاورزی
نقش و توانایی فارغالتحصیلان رشته صنایع غذایی:
- به عنوان مدیر واحدهای صنعتی مواد غذایی
- به عنوان مسئول فنی واحدهای صنایع غذایی Food staff supervisor
- به عنوان مدیر کنترل کیفیت واحدهای صنایع غذایی