گروه آموزشی مدیریت و توسعه کشاورزی

گروه «مدیریت و توسعه کشاورزی» همزمان با تاسیس دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی در سال 1383 پیشنهاد و در سال 1388 رسماً تأسیس و در ساختمان جدید دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی مستقر گردید. دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی در حال حاضر دارای سه گروه آموزشی اقتصاد کشاورزی (تأسیس 1342)، ترویج و آموزش کشاورزی (تأسیس 1350) و مدیریت و توسعه کشاورزی (تاسیس 1388) است. توسعه بینش، دانش و مهارت‌های منابع انسانی در راستای جهانی‌سازی، مقابله با گرمایش زمین و انجام اقدامات ضروری برای رسیدن به پایداری در توسعه از چالش‌های اساسی قرن بیست‌ویکم است. مواجهه با این قبیل چالش‌ها مستلزم توسعه بینش سیستمی، جنبش‌های نرم‌افزاری، رعایت و بهبود شاخص‌های توسعه پایدار همراه با مشخصه‌های زیست‌محیطی است که این خود نیازمند بسط و گسترش هر چه بیشتر مدیریت همه جانبه، سیستمی و علمی است. گروه «مدیریت و توسعه کشاورزی» در راستای این قبیل رویکردهای جدید و اساسی هزاره سوم تأسیس شد. با توجه به نیازمندی‌های مربوط به بهره‌برداری بهینه از منابع گوناگون از جمله منابع تولید و منابع انسانی، مأموریت اساسی این گروه توسعه دانش و اعتلای علمی دانشجویان در این زمینه‌ها است. این مأموریت در قالب فراهم نمودن زمینه تحصیل دانشجویان در سه رشته و دو مقطع تحصیلی شامل مدیریت کشاورزی و توسعه روستایی در مقطع کارشناسی ارشد و توسعه کشاورزی در مقطع دکتری پیگیری می‌شود.



 

 

دکتر علی اکبر براتی
مدیر گروه
دکتری توسعه کشاورزی
مرتبه علمی : استادیار
تلفن : 32206824-026          فکس:  32206825-026
پست الکترونیکی : aabarati@ut.ac.ir
صفحه شخصی : https://profile.ut.ac.ir/~aabarati
احمد محمدی
کارشناس آموزش
​​​​​334
​​​​​​​۳۲۲۰۶۸۲۴-۳۲۲۰۶۸۲۵

کتب

1-       کلانتری، خلیل، پردازش و تحلیل داده ها در تحقیقات اجتماعی و اقتصادی (با استفاده از نرم افزار SPSS) (1395).

2-       کلانتری، خلیل و غلامحسین، عبدالله زاده، برنامه‌ریزی فضایی و آمایش سرزمین (1394).

3-       کلانتری، خلیل، مدل‌های کمی در برنامه‌ریزی (منطقه‌ای ـ شهری و روستایی) (1392).

4-       کلانتری، خلیل، مدلسازی معادلات ساختاری در تحقیقات اجتماعی - اقتصادی (با استفاده از نرم افزار LISREL) (1391).

5-       کلانتری، خلیل، جامعه‌شناسی روستایی (1390).

6-       اسدی، علی، اکبری، مرتضی، شریف‌زاده، ابوالقاسم و علمبیگی، امیر، درآمدی بر رویکرد سیستمی در ترویج و توسعه کشاورزی با تاکید بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی (1390).

7-       ایروانی، هوشنگ و بهروان، ژاله، مدیریت توسعه منابع انسانی (رویکردهای نوین آموزشی) (1394).

8-       شعبانعلی فمی، قارون، زهرا و قاسمی، جواد، مدیریت نظام‌های بهره‌برداری کشاورزی در ایران (1391).

9-       شعبانعلی فمی، حسین و کرانی، زهرا، بیمه محصولات کشاورزی (1393).

10-    میرک‌زاده، علی اصغر، اسدی، علی و اکبری، مرتضی، برنامه‌ریزی ترویجی (1390).

11-    سروش مهر، هما، اعظمی، موسی و ایروانی، هوشنگ، تأسیسات در ساختمان‌های روستایی (1393).

12-    پورآتشی، مهتاب، شعبانعلی فمی، حسین و فهام، الهام، مدرسه سبز: مبانی و دستورالعمل های اجرایی (1391).

13-    ثریاپور، جاوید، صدیقی، حسین و شعبانعلی فمی، حسین، مبانی کشاورزی شهری (1391).

14-    صالح، ایرج و ورمزیاری، حجت، هزینه تخریب محیط زیستی (1394)

 

طرح‌ها و پروژه‌های منتخب

دانشنامه تعاون



 

 

موسسه پژوهشی توسعه تعاون

رئیس موسسه: دکتر علی اسدی

مؤسسه پژوهشی توسعه تعاون وابسته به گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران در سال 1390 با تصویب هیأت رئیسه دانشگاه تهران در راستای افزایش اثرگذاری فعالیت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی و گسترش ارتباطات علمی و پژوهشی و ارتقای کیفیت پژوهش‌های علمی و کاربردی، در چارچوب دستورالعمل واحدهای پژوهشی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی ابلاغی توسط وزارت متبوع و تاکید بر استفاده هر چه بیشتر از ظرفیت‌ها و توانایی موجود در دانشگاه‌ها برای رفع نیازهای پژوهشی دستگاهای اجرائی تأسیس شد. این مؤسسه با هدف توسعه فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی در زمینه‌های توسعه تعاون و تدوین و ارزیابی مستمر راهبردهای توسعه تعاونی‌های روستایی و کشاورزی با بهره‌گیری از توانائی‌های علمی دانشگاه تهران تأسیس گردید.

این مؤسسه مأموریت و تمرکز اصلی خود را بر «انجام مطالعات کاربردی و توسعه‌ای و پیگیری این مطالعات تا دستیابی به اهداف اجرایی آن‌ها» قرار داده است که در این زمینه می‌توان به پروژه‌هایی چون «تدوین دانشنامه تعاون» و پیگیری آن تا چاپ و توزیع نهایی این دانشنامه، «تعیین حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی کشاورزی» مربوط به آئین‌نامه «آیین‌نامه اجرایی قانون جلوگیری از خردشدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی و اقتصادی» و پیگیری اجرایی شدن این حدود با شرکت در جلسات مربوط به کمیسیون لوایح دولت و جلسات کارشناسی سازمان‌ها و نهادهای مربوطه؛ و «تحلیل چالش‌ها و راهکارهای مدیریت و سیاستگذاری توسعه روستایی ایران» و پیگیری اجرایی شدن آن با حضور در جلسات و کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی، اشاره نمود.

گروه‌های پژوهشی:

مؤسسه پژوهشی توسعه تعاون دارای یک شورای علمی و  پژوهشی و چهار گروه پژوهشی به شرح زیر است:

  • گروه مطالعات توسعه تعاون
  • گروه مطالعات برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری
  • گروه مطالعات اجتماعی- اقتصادی
  • گروه انتشار یافته‌های تحقیقاتی

 

امکانات خدماتی کارگاهی وآزمایشگاهی و مزرعه ای

در حال حاضر امکانات گروه آموزشی مدیریت و توسعه کشاورزی در قالب دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی شامل موارد زیر است:

  • کتابخانه،
  • مرکز آنفورماتیک،
  • کارگاه GIS،
  • تالارهای کنفرانس،
  • کلاس‌های مجهز به امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری. 



 

 

کارشناسی ارشد:

  • رشته توسعه روستایی

رشته توسعه روستایی یکی از رشته‌های مقطع کارشناسی ارشد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی است که با هدف اصلی تربیت و تأمین نیروی متخصص به منظور کمک به بهبود فرآیند ارتقای کیفیت زندگی و وضعیت اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی مردم ساکن در نواحی روستایی و مدیریت هر چه بهتر و پایدارتر روستاها ایجاد شده است. دانش‌آموختگان دوره کارشناسی‌ ارشد توسعه روستایی می‌توانند در سازمان‌های مرتبط با فعالیت‌های توسعه روستایی، مسئولیت مطالعه، تحقیق، برنامه‌ریزی، ارزشیابی و مدیریت اجرای برنامه‌های توسعه روستایی را به عهده گیرند. مراکز و نهادهای موضع فعالیت این دانش‌آموختگان جهاد کشاورزی و مراکز خدمات کشاورزی شهرستان و استان‌ها، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان امور شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت نیرو و مهندسین مشاور و غیره است، در حالی‌که در سایر سطوح بخشی و منطقه‌ای نیز می‌توانند برای برنامه‌ریزی و اداره امور توسعه جوامع روستایی و عشایری، جمعیت‌های حاشیه‌نشین شهرها و شهرک‌ها و گروه‌های مهاجر و نوسکنی به طور علمی و مؤثر انجام وظیفه کنند. اهداف اختصاصی این رشته عبارتند از:

·         آموزش دانشجویان و تبدیل آنان به متخصصان توسعه پایدار روستایی؛

·         تمرکز بر ابعاد اجتماعی-اقتصادی و نهادی توسعه روستایی؛

·         ارائه مشاوره به نهادهای دولتی و محلی در خصوص چالش‏ ها و راه کارهای توسعه روستایی؛

·         تسهیل و تسریع فرآیند فقرزدایی و توسعه مکان‏ محور و مشارکتی.

همچنین انتظار می‏ رود که دانش ‏آموختگان این رشته بتوانند:

·         تحلیل جامع و کاربردی در زمینه چالش‏ های توسعه پایدار روستایی و راهکارهای مربوطه ارائه دهند؛

·         در نهادهای دولتی و محلی مرتبط به‏ کارگیری شوند؛

·         پروژه‏ های توسعه روستایی را بر اساس رهیافت‏ های پایین به بالا مدیریت کنند.

 

  • رشته مدیریت کشاورزی

رشته مدیریت کشاورزی یکی از رشته‌های مقطع کارشناسی ارشد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی است که با هدف اصلی تربیت و تأمین نیروی متخصص به منظور مدیریت هر چه بهتر و پایدارتر بخش کشاورزی، از طریق ارتقاء توان و مهارت‌های تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در راستای بهره‌برداری هر چه بهینه‌تر از منابع موجود و در اختیار این بخش به منظور هدایت آن به سمت تحقق هر چه بیشتر اهداف ترسیم شده برای آن، ایجاد شده است. دانش‌آموختگان دوره کارشناسی‌ ارشد مدیریت کشاورزی می‌توانند در شرکت‌ها و نهادهای مرتبط با کشاورزی از جمله جهاد کشاورزی، مراکز خدمات کشاورزی شهرستان و استان‌ها، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان امور شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، شرکت‌های تعاونی کشاورزی و روستایی، شرکت‌های سهامی زراعی، کشت و صنعت‌ها و دیگر شرکت‌های خصوصی و دولتی مرتبط با کشاورزی فعالیت کنند. برخی از اهداف اختصاصی این رشته عبارتند از:

·         تأمین نیروی انسانی مناسب برای شاخه‏ های مختلف صنعت کشاورزی، به نحوی که اعتماد به‏ نفس آن‌ها ارتقاء یافته باشد و ابتکار فردی داشته باشند؛

·         بهبود دانش و مهارت‏ های تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی دانش‏ آموختگان به فراتر از سطح کارشناسی؛

·         توانمندسازی دانش ‏آموختگان از طریق فراهم کردن تجربه کاری به منظور به‏ روزرسانی تخصص آن‌ها. 

همچنین انتظار می‏ رود که دانش‏ آموختگان این رشته بتوانند:

·         با کشاورزان و مالکان اراضی، به منظور تدوین برنامه‏ های مرتبط، وارد مداخله‏ گری و جلب مشارکت آنان شوند؛

·         پروژه‏ های کشاورزی را مدیریت کنند؛

·         در پژوهش‏ های ضروری حوزه توسعه کشاورزی مشارکت کنند؛

·        دانش ‏آموختگان کشاورزی را در قالب بنگاه‏ های اقتصادی، سرکت‏ ها و غیره سازماندهی کنند.


دکتری:

  • رشته توسعه کشاورزی

رشته توسعه کشاورزی تنها رشته مقطع دکتری در گروه مدیریت و توسعه کشاورزی است که با هدف اصلی تربیت و تأمین نیروی متخصصی که توانایی‌های لازم برای برنامه‌ریزی، مدیریت و ارزشیابی فعالیت‌های توسعه کشاورزی را دارا باشند، ایجاد شد. تحقق خودکفایی و امنیت غذایی پایدار برای جمعیت در حال افزایش کشور، تضمین ارائه کارکردهای چندگانه توسط بخش کشاورزی و بهره‌گیری از علوم و تکنولوژی در توسعه پایدار کشاورزی، نیازمند چنین افرادی است. دستیابی به چنین اهدافی نه تنها نیازمند تربیت نیروی انسانی در مقاطع کارشناسی ارشد است، بلکه به تربیت متخصصانی در سطوح عالی‌تر نیاز دارد تا از طریق آموزش، پژوهش، برنامه‌ریزی، هدایت و رهبری و مدیریت سیستمی بتوانند امر توسعه محلی، منطقه‌ای و ملی را به عهده گرفته و در تعاملات جهانی هوشمندانه‌تر عمل نمایند. رشته توسعه کشاورزی مباحث راهبردی و سیاست‏گذاری‌هایی را دنبال می‏کند که از جایگاه اساسی در اقتصاد کشور و تأمین غذا برخوردار هستند. دانش ‌آموختگان دوره دکتری توسعه کشاورزی به عنوان متخصصان این رشته خواهند بود که در مقام‌های آموزشگر و پژوهشگر در نهادهای دانشگاهی، محقق در نهادها و مؤسسات پژوهشی، مدیر، برنامه‌ریز و ارزشیاب در طرح‌های جامع و برنامه‌های توسعه کشاورزی و روستایی به فعالیت بپردازند. برخی از اهداف اختصاصی این رشته عبارتند از:

·         تقویت دروس مربوطه در گروه از طریق دستاوردهای پژوهشی؛

·         پرورش و ارتقاء دانشمندان جوان برای دانشگاه‏ ها، مؤسسات آموزش عالی و مراکز تحقیقاتی؛

·         تولید دانش کافی در حوزه توسعه کشاورزی و گشودن جهت‏ ها و چشم‏اندازهای نوین؛

·         تأمین استراتژیست‏ های باانگیزه، باهوش و برخوردار از قابلیت رهبری به منظور فعالیت در راستای بهبود وضعیت کشاورزان و بخش کشاورزی.

همچنین انتظار می‏ رود که دانش‏ آموختگان این رشته بتوانند:

·         تحقیقات اصیل در حوزه توسعه کشاورزی را هدایت کنند؛

·         راهبردهای مؤثر را برای توسعه کشاورزی تدوین کنند؛

·        دانشجویان فعال و برانگیخت ه‏ای را در حوزه توسعه کشاورزی و روستایی آموزش دهند.