علوم دامی - دانشکده کشاورزی
گروه علوم دامی
آموزش دامپروری به صورت چند واحد درسی با عنوان "دامپروری" ابتدا در سال 1324 در دانشکده کشاورزی شروع شد تا اینکه در سال 1334 «واحد دامداری» دانشکده بنیاد نهاده شد. در سال 1335 گرایش دامپروری با 15 واحد درسی در دوره کارشناسی رشته کشاورزی عمومی راه اندازی شد. در سال 1340 این گرایش به رشته دامپروری در مقطع کارشناسی تبدیل شد و در سال 1342 گروه دامپروری به عنوان یکی از گروههای دانشکده کشاورزی به رسمیت شناخته شد. مقطع کارشناسی ارشد علوم دامی در دانشگاه تهران برای اولین بار در سال 1364 به صورت ناپیوسته و دوره های دکتری در سال 1373 در رشته تغذیه دام، در سال 1380 در رشته اصلاح نژاد دام و در سال 1383 در رشته فیزیولوژی دام راه اندازی شدند.
رشته علوم دامی با مطالعه و بررسی در زمینه های فیزیولوژی، تغذیه، اصلاح نژاد دام و بالا بردن تولید اقتصادی با استفاده از اصول بهداشت و مدیریت در پرورش دام و نگهداری محصولات نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور بر عهده دارد. علاوه بر محصولات غذایی که ارزش آنها بر کسی پوشیده نیست دام ها در تولید الیاف دامی (شامل انواع پشم، موهر و کرک) تولید پوست برای انواع چرم و استفاده های تفریحی و حفاظتی مانند اسب و حیوانات همراه و پرندگان زینتی نقش داشته و در ایجاد و اشتغال مفید در جامعه زمینه های وسیعی را ایجاد می کنند.
دکتری تغذیه دام
مرتبه علمی: دانشیار
تلفن: 32248082-026 فکس: 32248082-026
پست الکترونیکی: a.zali@ut.ac.ir
صفحه شخصی: https://profile.ut.ac.ir/~a.zali
دکتری ژنتیک و اصلاح دام
مرتبه علمی: دانشیار
تلفن: 32248082-026 فکس: 32248082-026
پست الکترونیکی : sadeghimos@ut.ac.ir
صفحه شخصی: https://profile.ut.ac.ir/~sadeghimos32248082
آزمایشگاه ها:
- تغذیه دام (نام مسئول خانم دکتر فاطمه غازیانی و آقای بابک ساجدی تکنسین آزمایشگاه)
- بیوتکنولوژی (نام مسئول آقای دکتر مصطفی صادقی و آقای مهندس امیرحسین سبحانی کارشناس آزمایشگاه)
هدف از تاسیس این آزمایشگاه علاوه بر انجام طرح ها و پایان نامه های دانشجویی، خدمات مولکولی با اهداف تشخیص و تحقیق در مورد پروتئین ها و اسید نوکلئیک می باشد.
تجهیزات:
تانک الکتروفورز افقی و عمودی: بارگذاری و RUN کردن محصول DNA و پروتئین و شناسایی قطعات مختلف ساخته شده از این محصولات
دستگاه ژل داک: جهت شناسائی و مشاهده محصولات PCR و DNA
سانتریفیوژ یخچالدار: کمک به استخراج DNA و رسوب مواد (ماکزیمم سرعت RPM14000)
دستگاه ترموسایکلر: به کمک این دستگاه آزمایش زنجیرهای پلیمراز(polymerase chain reaction) یا به اختصارPCR، که در حقیقت یک دستگاه کپی DNA و RNA میباشد، انجام میشود(تعداد 4 عدد موجود است).
دستگاه Real time-PCR: این دستگاه میتواند جهت انواع مطالعات زیر کاربرد داشته باشد:
- سنجش بیان ژن (Gene Expression )
- ارزیابی تعداد نسخههای یک ژن (Gene copy number )
- تشخیص انواع پاتوژنها در بیماری های مرتبط باانسان، دام و گیاه (Pathogen Detection )
- اسکن ژن و شناسایی جهش های شناخته شده و ناشناخته (Gene Scaning )
- تشخیص بیماریهای ژنتیکی
- تعیین ژنوتیپ(Genotyping )
3. فیزیولوژی دام (نام مسئول آقای دکتر احمد زارع شحنه و آقای منصور بیگدلی کارشناس آزمایشگاه)
در این آزمایشگاه فعالیت هایی نظیر: تعیین بهترین محیط رقیق کننده جهت حفظ باروری اسپرم انواع حیوانات اهلی صورت می گیرد.
تجهیزات:
دستگاه کاسا: جهت آنالیز اسپرم، دستگاه الایزاریدر: جهت سنجش فراسنجه ها با طول موجهای (405 – 450 – 492 – 545 – 630) نانومتر، دستگاه سانتریفوژ ایرانی: دارای روتور فالکون با حداکثر دور RPM 3000
4. تولید برون تنی رویان (IVF) (نام مسئول آقای دکتر احمد زارع شحنه)
5. زنبور عسل (نام مسئول آقای دکتر غلامعلی نهضتی پاقلعه)
تجهیزات:
دستگاه تلقیح مصنوعی ملکه زنبورعسل، دستگاه ژرمیناتور: جهت نگهداری و زنده مانی موقت زنبورعسل (به مدت 24 ساعت)
6. سلولهای بنیادی (نام مسئول آقای دکتر مهدی ژندی)
تجهیزات:
میکروسکوپ فلورسنت: جهت گرفتن عکس و فیلم از نمونه های که با رنگ فلورسنت رنگآمیزی یا نشاندار شده اند.
دستگاه بافت شناسی: جهت انجام کار بافت شناسی موجود است. دستگاه هایی مانند تیشوپروسسور، میکروتوم، کلد پلیت، هات پلیت، دیسپنسر و تیشو فلوت
7. آزمایشگاه پرورش طیور (نام مسئول آقای دکتر حسین مروج)
امکانات خدماتی کارگاهی و آزمایشگاهی و مزرع های:
ایستگاه آموزشی و پژوهشی:
ایستگاه آموزشی وپژوهشی گروه علوم دامی دانشگاه تهران شامل: بخشهای پرورش گاو، پرورش گوسفند و بز، پرورش طیور صنعتی (مرغ تخمگذار، جوجه گوشتی، بلدرچین، جوجه کشی)، پرورش زنبورعسل وجایگاههای انفرادی گاو و گوسفند و دامهای فیستولدار می باشد.
- کارشناسی – علوم دامی
- کارشناسی ارشد شامل گرایش های: ژنتیک و اصلاح دام و طیور، فیزیولوژی دام و طیور، تغذیه دام، تغذیه طیور، زنبورعسل
- دکتری شامل گرایش های: ژنتیک و اصلاح دام و طیور، فیزیولوژی دام و طیور، تغذیه دام، تغذیه طیور
مقطع کارشناسی
رشته علوم دامی در مقطع کارشناسی دانشجویان را برای ورود به حرفه پرورش دام و طیور و یا امور اجرایی به عنوان مهندس علوم دامی به عنوان کارشناس و یا مدیر آماده می سازد. علاوه بر این با ارائه آموزش های اساسی در زمینه های تخصصی مربوطه امکان ادامه تحصیل دانشجویان را در مقاطع بالاتر فراهم می کند.
مقطع کارشناسی ارشد
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد با گرایش های تغذیه دام، تغذیه طیور، ژنتیک و اصلاح دام و طیور، فیزیولوژی دام و طیور، زنبور عسل و ارائه دروس تخصصی مربوطه زمینه تربیت کارشناسان ارشد با گرایش تخصصی جهت جذب در مراکز پژوهشی و آموزشی و نیز به عنوان کارشناس ارشد در واحدهای اجرایی و تولیدی کشور را فراهم می نماید.
مقطع دکتری
در مقطع دکتری پذیرفته شدگان می توانند در گرایش های تغذیه دام، تغذیه طیور، فیزیولوژی دام و طیور و ژنتیک و اصلاح دام و طیور تحصیلات خود را ادامه داده و پس از گذراندن مراحل آموزشی و پژوهشی به عنوان متخصص در مراکز آموزشی و پژوهشی کشور به عنوان هیأت علمی به امور آموزشی و پژوهشی کار تخصصی خود را دنبال نمایند. علاوه بر این به علت مشترک بودن بسیاری از زمینه های تخصصی امکان اشتغال به کار دانش آموختگان در سایر مراکز علمی کشور به غیر از علوم دامی نیز فراهم می باشد.